Query çalışmasının yapıldığı kısımdır. Sol kısımda sistemde tanımlı tablolar, view ve fonksiyonlar tanımlanmıştır. Bir tabloya ait alan detayını görmek için Sorgu Yardımcısına sürükle bırak yapılır. Aşağıdaki resimde SQL editör işlevleri gösterilmektedir.

Sorgu hazırlarken çalışma alanları kullanılır. 3 çeşit çalışma alanı mevcuttur.

  1. Rapor Alanı: Bu kısımdaki oluşturulan alanlar raporun tüm çerçevelerinde kullanılabilir. Örneğin cari ekstre raporundaki cari karta ait bilgiler gibi.
  2. Satır Alanı: Rapor satır çalışması bu kısımda yapılır. Bir liste döndürür. Örneğin cari ekstredeki hareketler için kullanılabilir.
  3. Detay Alanı: Satıra bağlı veya rapor sonunda görüntülenecek alanlar bu kısımda tanımlanır. Birden fazla detay alan tanımı yapılabilir. Örneğin cari ekstrede bir hareketin (fatura, irsaliye, …) kalemleri için detay alan çalışması yapılabilir.

Editörde SQL kısmından query hazırlanır, çalıştırılır. Sonuç alt kısımda görüntülenir. Bu sonuca ait alan isimlerinin rapor tasarımında kullanılabilmesi için alan tanımlaması yapılmalıdır. Alan tanımlaması Alanlar sekmesinden yapılır. Tek tek elle yapılabileceği gibi query sonucundan otomatik oluşturulması da sağlanabilir. tuşuna basarak sonuçta görüntülenen alan isimleri Alanlar kısmına aktarılır.

Alan Adı: Query sonucundaki alan ismi

Görünen Adı: Rapor tasarımında görünen adı

Alan Tipi: Alanın hangi tipte olduğu. Yazı, sayı tarih ve saat olabilir.

Model Tablo Adı: Eğer alan değeri bir modelden alınabilecekse (genelde _key ile başlayan alanlar) ilgili model tablo adı burada seçilir. Örneğin alan adı _key_scf_carikart bir cari karta ait anahtar değerini tutar. Model tablo adına scf_carikart yazılırsa o cari karta ait modeldeki alanlara tasarıma eklenebilir.